Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Khimki BC, μια φιλόδοξη έφηβη στα μέρη μας



Είναι λίγα χρόνια όπου οι απανταχού μπασκετόφιλοι ακούμε συχνά-πυκνά το όνομα της Khimki (Κίμκι, Χίμκι?, ας κρατήσουμε το original και ο καθένας το προφέρει όπως θέλει). Αυτό που μάλλον θα πούνε όλοι, είναι ότι πρόκειται για μια Ρωσική ομάδα, και μετά τι άλλο? Λίγα πράματα, αν εξαιρέσουμε μια νίκη του Παναθηναϊκού μέσα στη Ρωσία, πριν 2 χρόνια?, με μια (εκούσια) χαμένη βολή και ένα follow του Φώτση…?  Γράφω από μνήμης, οπότε διορθώστε με.
Το ψάξαμε λίγο παραπάνω λοιπόν για την Khimki, και βρήκαμε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία. Καταρχήν, τι σημαίνει Khimki? Πρόκειται για μια πόλη (~200,000 κατοίκων) η οποία ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Μόσχας, μάλιστα γειτνιάζει με τη Μόσχα, κάτι που της προσδίδει αναπτυξιακή δυναμική. Ας μην επεκταθούμε όμως παραπάνω στο θέμα της ανάπτυξης, οι γεωπολιτικές μας γνώσεις για τη Ρωσία είναι περιορισμένες, περισσότερο φανταζόμαστε στοιχεία και δεδομένα, αντλώντας από τον κόσμο του Ντοστογιέφσκι και του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι η πόλη αποτελεί ορόσημο για ιστορικούς λόγους, καθώς αποτελεί το κοντινότερο σημείο που έφτασε η επίθεση των Γερμανών στη Μόσχα. Η αντίσταση των Ρώσων και ο βαρύς χειμώνας αναχαίτισε την επίθεση του Άξονα…
Στα δικά μας, η ομάδα μπάσκετ της πόλης είναι αρκετά νέα, καθώς ιδρύθηκε το 1997…μάλιστα, αυτά κάνει ο καπιταλισμός, ακόμα και στη Ρωσία, χτίζεις ιστορία στο πι και φι. Στην αρχή έπαιξε στο τοπικό πρωτάθλημα, μην προτρέξετε να κάνετε συγκρίσεις με τη δική μας ΕΣΚΑ ή ΕΣΚΑΝΑ, καμία σχέση! Όταν λέμε διοικητική περιφέρεια στη Ρωσία, επονομαζόμενη Oblast, εννοούμε εν προκειμένω μια περιοχή έκτασης 45,000 km2! (δύο φορές η Πελοπόννησος και βάλε!). Η συγκεκριμένη περιφέρεια μάλιστα θεωρείται από τις μικρές…είναι όμως από τις πιο πυκνοκατοικημένες με πληθυσμό >7,000,000 κατοίκων. Συνεπώς, μιλάμε για κάτι σαν Εθνική κατηγορία, από την οποία η Khimki προβιβάστηκε λίαν συντόμως (διαβάσαμε ότι πήρε το τοπικό την 1η χρονιά!) στη Ρωσική Σουπερλίγκα (κάποιοι μας ζηλεύουνε).
Ε, μετά, έγινε επαγγελματικό κλαμπ και πήρε το δρόμο της, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις διακρίσεις της την κατάκτηση το 2011 της VTB United League, του υπερ-πρωταθλήματος δηλαδή της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης (παίζει και η ΤΣΣΚΑ, να εξηγούμαστε), καθώς και το περσινό EuroCup (με φιναλίστ τη Βαλένθια).
Στα του ρόστερ, ξεκινάμε από τον coach, τον γνωστό μας από το Ευρωμπάσκετ (να το επαναλάβω άλλη μια φορά, ένα είναι το Ευρωμπάσκετ!) Ρίμας Κουρτινάιτις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό τριπόντων του All-Star Game του 1989, όντας ο μόνος μη παίκτης του NBA που έχει κάνει κάτι τέτοιο! Συνεχίζουμε στα του ρόστερ της Khimki, και στην περιφέρεια συναντάμε τον Κροάτη…Παπαλουκά!, για το Zoran Planinic ο λόγος, μεγάλος ο σεβασμός μας στο πρόσωπο του, αν και ποτέ δεν έφτασε να γίνει αυτό που μπορούσε σύμφωνα με τα προσόντα του (1.98 m, κλασσικός άσσος). Συνεχίζουμε, Vitaly Fridjon (όποιος δε γνωρίζει, ας δει απλώς το buzzer beater στο Ρωσία-Βραζιλία, Ολυμπιάδα Λονδίνου, http://www.youtube.com/watch?v=YqlnIDzH5ig, το τάκλιν είναι του NBAer  Leandro Barbosa), Sergey Monia (απλά buzzer beater στο Ρωσία – ΦΥΡΟΜ, http://www.youtube.com/watch?v=3L01cp3vxpM&feature=related & Ρωσία-Σλοβενία, http://www.youtube.com/watch?v=dKf5UylaF2I, άπαντα στο Ευρωμπάσκετ 2011, Λιθουανία). Στους ψηλούς, ο γνώριμος μας μακρυμάλης και αρκετά αθλητικός Κροάτης Loncar και βέβαια o Αυστραλός μαχητής Ματ Νίλσεν! Η ευρωλίγκα στο επίσημο site της κάνει λόγο για σημαντική ενίσχυση της ομάδας στους ψηλούς, με δύο Αμερικάνους, τους Augustine και Davis. Θα τους δούμε.
Κλείνοντας, τη φανέλα της ομάδας έχουν φορέσει διάφοροι γνωστοί παίκτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους Κάρλος Ντελφίνο (έχουν έφεση στους σουτέρ Αργύρη!), Vasili Karasev (εκεί δεν έπινε νερό!), και Jorge Garbajosa.
Μια ομάδα με πολλές φιλοδοξίες και πολύ μπάσκετ στον οργανισμό της καταφθάνει λοιπόν από τη μακρινή Ρωσία στο ΟΑΚΑ. Ας τη θαυμάσουμε επί τω έργω!

by Coach G.


Να προσθέσω και μερικούς ακόμη γνωστούς μας (όχι απαραίτητα υπερπαίκτες) που έπαιξαν εκεί:
  • Αλεξέι Σεβροσένκο (aka και ως Αμανατίδης, ΟΣΦΠ- ΓΣ Περιστερίου).
  • Παρ Μπερκ (πέρασε από ΠΑΟ).
  • Ρούμπεν Βολκοβίτσκι (παρά το όνομα είναι Αργεντινός, πέρασε από ΟΣΦΠ).
  • Ρομπέρτας Γιαφτόκας (επίσης ΠΑΟ) 
και φυσικά…
  • ο τεράστιος Λάζαρος Παπαδόπουλος!
by GM/ Admin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας